Hygienbrister på restauranger

Av 32 inspekterade orientaliska restauranger i Malmö, hade elva allvarliga brister i hygienen eller hanteringen av mat när kommunen gjorde kontroller. Bara tre restauranger klarade sig helt utan anmärkning.
I en av restaurangerna förvarades dryckesförpackningar på toaletten, en del blandade uppskurna grönsaker med andra råvaror. På flera ställen var temperaturen för hög i de utrymmen där maten förvarades, och kylskåpen var dåligt rengjorda. Det vanligaste felet var att friterade mat som skulle serveras som dagens lunch, friterades ett par timmar innan servering och sedan värmdes upp igen före servering utan att kylas ordentligt där emellan. Bara tre utan anmärkning 18 restauranger hade i underökningen mindre brister. Exempelvis saknades flytande tvål eller engångshanddukar. Tre restauranger klarade sig helt utan anmärkning och ingen restaurang hade någon så kallad "mycket allvarlig brist". Liknande resultat kan ses i kontroller av andra restaurangtyper. I vintras kontrollerades 27 större restauranger i Malmö och då hade tre fjärdedelar av dem brister i hygienen på något sätt. Och 80 procent av pizzeriorna har vid de senaste kontrollerna fått någon typ av anmärkning. Informationsträff Miljöförvaltningen har nu kallat de innehavarna av de orientaliska restaurangerna till en informationsträff, där man ska förklara hur maten ska behandlas för att den ska må bra och vilka regler som gäller. Nio av restaurangerna kan räkna med återkommande återbesök från kommunens inspektörer, till dess man visat att man kan sköta sin restaurang korrekt. /Hans Dahlgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista