Nedläggning slår hårt mot Östra Göinge

Tisdagens besked om att Scania lägger ner sin fabrik i Sibbhult innebär att 550 jobb försvinner. Tillsammans med dem som får gå från Tarkett i Broby och Hanaskog innebär det att 700 industrijobb försvinner från Östra Göinge kommun.

Det är ett hårt slag mot kommunen, medger arbetsförmedlingens chef, Carina Hubertsson.

– Absolut är det så, men det finns också stora möjligheter att få jobb, som det ser ut nu. Det är fler och fler nyanmälda platser hos oss, säger hon.

Beskedet att Scania lämnar Sibbhult kom inte oväntat. Det har varit utredningar och rapporter som pekat i den riktningen under en tid, och Scania har tillsammans med Östra Göinge kommun bildat en samverkansgrupp för att ta reda på om - och i så fall hur många - ersättningsjobb som kan skapas i Sibbhult, när Scania nu försvinner.

Kommunalrådet i Östra Göinge, socialdemokraten Tommy Johansson, är försiktigt optimistisk.

– En del av de här hoppas jag verkligen ska kunna erbjudas jobb, för det finns ju goda möjligheter för industriproduktion i Sibbhult. Det är kompetent personal, och man har lång erfarenhet att bedriva fordonstillverkning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".