Statliga pengar utlovas till Malmöskolor

Flera skolor i Malmö kan komma att få extra statliga pengar. Skolminister Ibrahim Baylan lovade på tisdagen i SVT:s Rapport en halv miljard kronor till de hundra skolorna i landet som har störst andel elever som inte är behöriga till gymnasiet. Flera Malmöskolor hamnar högt upp på listan.

Samtidigt kräver skolministern att kommunerna också satsar pengar, och det görs redan i Malmö, säger skolkommunalrådet Agneta Eriksson (s).

– Vi har redan gjort en satsning på elva av Malmös skolor, som har många elever som inte når målen. Vi satsade 14 miljoner förra terminen och 14 miljoner denna termin, säger hon.

Skolor i topp
När det gäller att få in elever på gymnasiet, är Hermodsdalsskolan och Rosengårdsskolan i Malmö med bland de hundra sämsta skolorna i landet.  På de skolorna klarar inte ens hälften av eleverna behörigheten. 

Hög andel invandrade elever gör att det är språket som är största anledningen att skolorna inte uppnår målen.

Ökning av skolpersonal
Skolministern lovar nu att de olika kommunerna ska få pengar till att anställa tusen nya lärare, men då måste kommunerna också ställa upp själva. Enligt skolministern går det bra för kommunerna, och det kan bli överskott de närmaste åren.

– Det där är en sanning med modifikation, för det ser olika ut i olika kommuner. Vi har redan sett att vi har en bra ekonomi i Malmö, och därför gör vi den här satsningen på skolorna, säger Agneta Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".