Fängelseburar av ståltråd

Snart tar Danmark över ordförandeskapet i EU och Köpenhamnspolisen förbereder sig genom att bygga fängelseburar av ståltråd - dit demonstranter ska tas om det uppstår bråk.
I ståltrådsburarna som just nu byggs i de underjordiska parkeringsdäcken under tre polisstationer i Köpenhamn ska 350 omhändertagna få plats. De vanliga platserna räcker helt enkelt inte till om stora bråk uppstår i samband med EU-toppmötena och många måste omhändertas, och därför måste provisoriska celler byggas, säger kommissarie Flemming Steen Munch vid Köpenhamnspolisen till gratistidningen Urban. Danmark tar över ordförandeskapet i den europeiska unionen om två veckor, och stora demonstrationer väntas bland annat vid det stora toppmötet i Köpenhamn i december. Uppfyller alla normala krav Polisledningen betonar att förhållandena i ståltrådscellerna kommer att uppfylla alla normala krav. De som hålls i förvar kommer att ha tillgång till telefon, toaletter och dricka precis som i vanliga arrestlokaler. Men anonyma poliskällor som tidningen talat med säger att de tar avstånd från fångburarna, bland annat därför att de påminner om det kritiserade fängelse på en militärbas på Kuba där USA förvarat fångar från Afghanistan. Politiker tveksamma Flera politiker är också tveksamma bland annat för att burarna kan provocera demonstranter och försvåra den dialog som sedan länge förs mellan polis och EU-kritiska organisationer i Danmark. Och ordföranden i folketingets rättsutskott, Socialistisk Folkepartis Anne Bastrup, säger till Urban att hon vill att justitieministern ska förklara varför ståltrådsceller plötsligt blivit nödvändiga. /Hans Zillén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".