Lund vill ha Persenius som ärkebiskop

Lunds Stift röstade på onsdagen fram Ragnar Persenius, biskop i Uppsala, som sin kandidat i valet till ärkebiskop. Den enda kvinnliga kandidaten, Anna Karin Hammar, fick inga röster alls.

Lunds Stift röstade på onsdagen fram Ragnar Persenius, biskop i Uppsala, som sin kandidat i valet till ärkebiskop. Den enda kvinnliga kandidaten, Anna Karin Hammar, fick inga röster alls.

– Ja, här i Lunds stift blev det de två biskoparna och det är jag glad åt, kommenterade biskop Christina Odenberg efter valet.

Det var hög stämning med cider och chips i Domkyrkorådets sessionssal idag när Lunds Stift röstade fram sin favorit i ärkebiskopsvalet.

Prick klockan tolv drog biskop Christina Odenberg röstsedlarna en efter en ur valurnan. Och röstsiffrorna blev något annorlunda än väntat.

– Någon har ändrat uppfattning sedan provvalet. Då var det jämt mellan Anders och Ragnar. Det kan vara hearingen eller något annat som haft betydelse, säger Sven Bertil Persson, ordförande i stiftfullmäktige och ledamot i stiftstyrelsen.

Anna-Karin Hammar fick, precis som förra gången i provvalet, inga röster i Lund men Sven Bertil Persson tror inte det är ett utslag av att Sverige inte är redo för en kvinnlig ärkebiskop.

– Det tar väl lite tid eller så får man leta upp en kandidat som samlar alla, säger han.

Christina Odenberg är inte heller besviken över att den enda kvinnliga kandidaten blev utan röster. Hon tror det skulle vara svårt för en kvinnlig ärkebiskop att få gehör internationellt.

– Svenska kyrkan är inte en isolerad företeelse i världen som gör vad man vill. Vi måste också se till att vi har möjlighet att föra det ekumeniska samtalet ute i världen och det tror jag inte är möjligt med en kvinnlig ärkebiskop, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".