Romska flickor får egen klass

Många romska flickor studerar inte vidare på gymnasiet. Därför startar Malmös skolor nu ett projekt som innebär en egen klass för romska tjejer.

– Målet är inte att man enbart skall ha egna romska klasser men det kan vara bra till en början för att få in den romska gruppen och att de känner sig trygga i skolmiljön, säger Marian Wydow som arbetar med romska sakfrågor i Malmö.

På skolorna i Malmö så har resursenheten gjort en kartläggning över de elever som tillhörde det individuella programmet men som inte dök upp till skolstarten förra året.

En stor del av dessa var romska tjejer. Enligt Marian Wydow har romerna inte någon skoltradition ,vilket kan vara en förklaring till att det är så många romska tjejer som avbryter sin utbildning.

– Det krävs mycket engagemang, tålamod och förståelse utifrån hur gruppen tänker. Man måste också bygga upp en bättre tillit och skapa mötesplatser, säger Marian Wydow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".