Ligghallsstrid kan bli prejudicerande

Det är många djurhållare som med intresse följer kampen mellan gården KC Ranch på Revingehed utanför Lund och Djurskyddsmyndigheten och kravet på att gårdens kor ska ha ligghallar.

På Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad håller gården Friskatorpet omkring 300 kor och inte heller där finns ligghallar för djuren.

– Min dispens går ut om en månad sedan vet jag inte vad som händer, säger Per Enarsson äger Friskatorpet

Länsrätten avgör
På samma sätt som korna på Revingehed går Friskatorpets hundratalet kor ute året om på Rinkaby skjutfält söder om Kristianstad, utan tillgång till ligghallar som skydd mot väder och vind. Frågan om korna på Revingehed behöver hallar eller inte ska avgöras av länsrätten.

15 djurhållare med dispens
Per Enarsson på Friskatorpet en av de 15 djurhållare i landet som just nu har dispens från ligghallskravet. Sedan Djurskyddsmyndigheten tog över de här frågorna för två år sedan har tio dispenser beviljats, tio har fått nej. Men det fungerar väl att hålla djuren så här, tycker Per Enarsson.

– Djuren trivs och blir gamla och föder sina kalvar på ett naturligtsätta, säger han.

Prejudicerande beslut
Nu väntar han på att länsrätten ska ta upp överklagande från KC Ranch utanför Lund. Han tror att det kommer att påverka även Friskatorpet där dispensen går ut till sommaren.

– Det kommer få stor betydelse för om vi kommer få fortsätta producera kött under de här enkla formerna, säger Per Enarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".