Bidrag till studieförbunden tas bort

Kultur- och fritidsnämnden i Lund vill spara in på bidragen till studieförbunden. Det handlar om sju miljoner kronor och nu protesterar studieförbunden i ett öppet brev till kommunen.
Studieförbunden vänder sig till människor som inte kommer till tals i den vardagliga samhällsdebatten. Med sin speciella pedagogik vill de stärka sina deltagare att våga debattera. Därför är förbunden besvikna över att kommunen beslutat att dra in hela bidraget på sju miljoner kronor. - Vi tycker att det är ett odemokratiskt beslut. Tidigare har vi fått besked om att bidragen inte ska sänkas och nu plötsligt, utan samråd med oss, så tar kommunen bort hela bidraget, säger Kjell Högberg, ordförande i Skånes Bildningsförbund. Men kultur- och fritidsnämndens ordförande Gösta John Bredberg, som också var den som lade förslaget, säger att han har flaggat för att förändringarna skulle komma. Han tror inte alls att beslutet kommer att få några stora konsekvenser, och säger att det här kan vara ett sätt för studieförbunden att smyghöja kursavgifterna för vuxna. Men framför allt ser Gösta John Bredberg beslutet som ett sätt att jämställa studieförbunden med andra bidragssökare i kommunen, som fria teatergrupper och idrottsföreningar. - De måste tala om för oss vad pengarna använts till. Så är det inte med studieförbunden. De har alltid fått en klumpsumma, som de sedan använt som de vill, säger Gösta-John Bredberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".