Livmoderscancerfallen kan minskas

Bara lite mer än hälften av alla kvinnor i Malmö tar regelbundet cellprover för att testa sig för livmodershalscancer. Genom att upprätta ett gemensamt provtagningsregister satsar nu de skånska sjukhusen på att få fler kvinnor att testa sig.

Kvinnor mellan 23 och 60 år ska kallas för cellprovtagning vart tredje år. Men bara hälften kommer alltså till själva testet och varje år drabbas 65 kvinnor i Skåne av livmodershalscancer. Genom det nya registret hoppas man kunna rädda mellan fem och tio av dem.

All information har tidigare funnits utspridd på de olika sjukhusen i Skåne, men nu har man slagit samman registren.

– Det innebär att ganska många extra cancerfall uppstår i Malmö, trots att vi egentligen vet hu r de skulle ha kunnat förebyggas, säger Joakim Dillner, professor i laboratoriemedicin på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Genom det nya registret har man kunnat se att antalet kvinnor som tar regelbundna prover i Malmö är bland det lägsta i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".