Bedrägerihärva upp i hovrätten

En bedrägerihärva i mångmiljonklassen som sommaren 2004 utspelades i Kristianstad får idag nytt liv i hovrätten i Malmö.

Bedrägerihärvan kretsar runt Kristianstadsföretaget Hammar Trading och för ett år sedan dömde Kristianstads tingsrätt fyra män till fleråriga fängelsestraff.

Men både åklagaren och de dömda männen överklagade domarna till hovrätten.

Enligt tingsrättens domar ska männen under sommaren 2004 ha lurat ett 70-tal skånska företag att ge ifrån sig varor värda flera miljoner kronor. Efterhand som företagen inte fick betalt för varorna droppade polisanmälningarna in. Och misstankarna riktades alla åt samma håll - Kristianstadsföretaget Hammar Trading som nyligen hade bytt ägare.

En raffinerad och snärjig histora uppdagades där en bulvan var inblandad och där det både förekom fingerade namn och falska papper.

Fyra män åtalades i två olika omgångar under förra året och dömdes samtligta till fängelse. Bedrägerihärvan blev den största som avhandlats i Kristianstads tingsrätt.

Tre av männen fick tre års fängelse medan den fjärde, som ska ha varit någon form av huvudman dömdes till fyra och ett halvt års fängelse. Alla överklagade sina domar.

Christer Almfeldt som var åklagare under rättegångarna överklagade i sin tur domarna för tre av männen som han menar kom undan för lindrigt. Däremot är han nöjd med straffet för huvudmannen som av tingsrätten fick fyra och ett halvt års fängelse.

Än en gång får nu alltså bedrägerihärvan ett rättsligt efterspel. Denna gång är det hovrätten som ska ta ställning till om de fyra männen fått de straff de förtjänar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".