MAS får kritik för inställda operationer

Efter ett 50-tal inställda operationer på Universitetssjukhuset MAS i Malmö i april riktar nu Socialstyrelsen kritik mot de politiker som ansvarar för sjukvården i Sydvästra Skåne. Även sjukhusledningen får kritik.
Bland annat menar Socialstyrelsen att man måste bygga ut vården för att kunna ta hand om alla patienter på rätt sätt. Man tycker också att samordningen mellan de olika vårdformerna skulle kunna förbättras. - Mycket har fallerat. Det handlar om bristande omvårdnad, långa väntetider och så vidare, säger Per Manhem, chef för socialstyrelsens tillsynsenhet i Malmö. Då i april fanns drygt 40 färdigbehandlade patienter kvar på sjukhuset eftersom det inte fanns platser inom den kommunala vården, dit de egentligen skulle ha överförts. Dessutom kom influensan samtidigt och gjorde situationen värre. Men på Socialstyrelsen tycker man att MAS skulle ha klarat av den här situationen. - Problemet är egentligen inte att det ligger färdigbehandlade patienter kvar på sjukhuset. Det handlar om att antalet vårdplatser på MAS blivit färre, säger Per Manhem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".