Foderfabrik öppnar efter smitta

Om ett par veckor kan produktionen på Lantmännens foderfabrik i Åhus vara igång igen. Fabriken har varit stängd i snart två månader sedan det upptäcktes att en del av grisfodret var smittat med salmonella.

– Det känns väldigt skönt, inte minst för de som jobbat i flera veckor med saneringen, säger Kjell Larsson, ansvarig för fodersäkerhet på Lantmännen.

Produktionen av svinfoder har varit stoppat sedan i mitten av januari. Flera försök att sanera gjordes, men proverna visade hela tiden att smittan fanns kvar. Sedan alla maskiner plockats isär och allt i fabriken sanerats, visade länsveterinärernas test att fabriken är smittfri.

– Vi kan lära oss att de rutiner vi tillämpat hittills måste ses över, och att vi måste ta till kraftigare åtgärder direkt när vi upptäcker smitta, säger Kjell Larsson, ansvarig för fodersäkerhet på Lantmännen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".