Säkrare övningskörning för privatister

Sedan årsskiftet är det obligatoriskt för alla som vill bli handledare för övningskörning att genomgå en kurs på en körskola. Meningen är att den träning körskoleeleverna får hemma skall bli bättre.

– Det handlar om att få säkrare privat övningskörning. Den blir kanske också mer effektiv än tidigare och man lär sig rätt från början, säger körskolelärare Jan Isaksson i Lund som håller i en av handledarkurserna.

Utbildas på körskola
Förr behövde man bara fylla i några papper och betala en slant för att få lov att övningsköra med sina barn. Men från och med 1 januari i år, måste den som skall handleda först själv genomgå en utbildning vid en körskola.

Mer säker och effektiv
Alla måste gå utbildningen oavsett hur bra eller hur länge man själv kört, även yrkeschaufförer och poliser måste gå. För vissa saker följer inte med körkortet som till exempel hur man går tillväga när man utbildar, hur man börjar och hur man får övningskörningen säker och effektiv.

– Ofta tar man för stora bitar varje gång, vilket gör att de hamnar i trafiksituationer som eleven inte klarar av. Man bör kanske som handledare även se över att man kan reglerna själv, säger Jan Isaksson.

”Trodde jag kunde allt”
På torsdagskvällen höll han en lektion för ett femtontal blivande handledare och deras elever. En av de blivande handledarna är Fati Atarodi som var på körskolan med sin dotter Vera.

– Jag trodde att jag kunde allt, men det verkar som om vi behöver lite hjälp. Det var 20 år sedan jag tog körkort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".