Miljögifter i Helsingborgs hamn

Miljönämnden i Helsingborg har upptäckt höga halter av klororganiska miljögifter i skrubba fångad utanför Kemiras fabriker i Helsingborg. Nu kräver man att länsstyrelsen ålägger företaget bättre reningsmetoder.
Halterna är lika höga eller högre än vad man hittat i Östersjön. De kommer från Kemiras fabrik för sulfat och saltsyra i Helsingborg där man paradoxalt nog tillverkar vattenreningsprodukter. Miljögifterna bildas när företaget hettar upp råvaran kaliumklorid som är förorenad med organiskt material. En stor del av hexaklorbensenet släpps också ut genom företagets skorstenar. Men de här gifterna var inte kända när Kemira för tre år sen fick miljödomstolens tillstånd till fabrikerna. Kemira har visserligen skaffat ny reningsutrustning, men miljömyndigheten i Helsingborg tycker inte att det räcker. Gifterna släpps ut hela tiden och en nollgräns är det enda som kan accepteras. Och nu vill man att länsstyrelsen gör något åt saken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".