Premie retar Scaniaanställda

De anställda på Scania i Sibbhult i Nordostskåne är upprörda efter att de erbjudits pengar för att jobba hårdare vid fabriken som ska läggas ned.

Efter nedläggningsbeskedet för snart två veckor sedan tycker Scanias ledning att produktionen i Sibbhult och också i Falun går för långsamt, och därför erbjuds nu de anställda en premie på 3.000 kronor.

Men det har retat upp de anställda.

Efter att Scania för snart två veckor sen kom med beskedet att man lägger ner fabrikerna i Falun och Sibbhult har arbetstakten av naturliga skäl inte varit på topp bland dom anställda. I Falun har det gått så långt att ledningen hotar med att stanna produktionen om de anställda inte återgår till sin normala arbetstakt. Anklagelser om maskningsaktioner har förekommit.

Så långt har det inte gått i Sibbhult men på båda fabrikerna erbjuds arbetarna en premie i form av extra pengar om takten ökar så att man kommer upp i normal produktion, vilket har upprört både de anställda och facket.

- Men premien är en stimulans för det kanonjobb de anställda gjort, säger Lars Dahl som är platschef på Scania i Sibbhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".