Gäddorna får lekplats vid Ringsjön

I Höör pågår ett projekt för att få gäddorna att trivas och föröka sig i Ringsjöarna. På grund av övergödningen har mängden skräpfisk blivit alldeles för stor, och ett utfiskningsprojekt pågår där fiskare tar upp skräpfisk. Nu ska man också försöka få gäddorna att hjälpa till.

– Det vi kan göra är att skapa lämpliga lekplatser för gäddan, och det har vi försökt att göra genom att restaurera en strandäng, där det tidigare funnits ganska mycket gädda som lekt om vårarna, berättar Anders Olsson, biolog vid Höörs kommun.

Strandängen rensas
Nere vid Sätoftasjön, som är en del i Ringsjösystemet, är den enda högre vegetation som finns kvar vass. Annars har en sträcka på ungefär en kilometer rensats från allt buskage. Här ska senare i vår djur släppas ut för att beta och hålla landskapet öppet.

Tanken är att vårens högvatten ska flöda in över strandängen och värmas upp av solen. Det blir då gynnsamma lekplatser för gäddorna.

Kan bli fler ställen
Det är en mycket liten del av stranden i Ringsjöarna man har projektet på, men om det ger bra resultat hoppas Anders Olsson att man kan göra likadant på fler ställen.

– Vi får utvärdera det här och se hur det påverkar gäddleken i Ringsjön, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".