Malmös heroinister får ingen behandling

Ytterst få av Malmös heroinister får behandling för sitt missbruk, trots att missbrukarna blir allt fler och att droganvändningen går allt längre ner i åldrarna.
Framförallt bland unga kvinnor ökar missbruket. Men ytterst få behandlas för sitt missbruk, sju av tio får ingen hjälp alls. Det nya läkemedlet Subutex har visat sig ge goda resultat, men än så länge används det knappt alls i Malmö. - Det finns en tröghet inom den här branschen när det gäller att pröva nya modeller., säger Bengt Svensson forskare vid avdelningen för socialt arbete vid Malmö högskola, till P4 Radio Malmöhus. - Det hjälper inte att det finns välgjorda internationella undersökningar som pekar på goda resultat. Subutex påminner om Metadonet men har en lättare effekt. Missburkarens sug efter drogen minskar. Enligt Bengt Svensson är det både enkelt och billigt att använda Subutex inom vården men problemet är att det saknas personal inom missbrukarvården i Malmö och att Region Skåne har ont om pengar. Väntetiden till avgiftningskliniken på Universitetssjukhuset MAS är flera månader och under sommaren håller man stängt. 27-åriga Marie började missbruka droger redan när hon var 15. - Jag har inte fått någon hjälp alls, jag tycker det är för djävligt. Fotnot: Marie heter egentligen något annat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".