Polisen anställer akademiker

Innan sommaren vill polisen i Skåne anställa ett 20-tal akademiker som ska jobba med brottsutredningar eller analyser. Det är framförallt personer som läst statsvetenskap, juridik, ekonomi eller beteendevetenskap som polisen vill anställa.

Det är tack vare ett statligt lönebidrag som polisen kan anställa akademiker. De kommer sen att vidareutbildas inom den egna organisationen för att passa för det jobb de ska göra.

Regeringens tanke är att minska arbetslösheten och förebygga generationsskiftet som kommer om några år. För att få ut fler personer i arbetslivet vill regeringen ge bidrag till de statliga myndigheter som nyanställer akademiker.

Men för bara någon månad sen kom besked om att skånepolisen ska spara pengar genom att erbjuda civilanställda tidigare pension eller låta bli att förlänga vikariat.

Jan Jönsson som är rekryteringsansvarig inom Skånepolisen säger att akademikerprojektet inte kommer kosta skånepolisen något och därför är det bara positivt att hänga på.

De närmsta tre månaderna kommer rekryteringsprocessen av akademiker rulla på. Alla papper och anställningar måste vara klara före den första juli för att lönebidraget ska betalas ut. Bidraget gäller i ett å ett halvt år.

De som söker jobben ska ha en akademisk examen, vara analytiska och kunna uttrycka sig sakligt på ett sätt som är lätt att förstå.

Jobben kommer antingen gå ut på att utreda brott eller att analysera statistik och göra omvärldsanalyser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".