Byggindustrin vill begränsa rätten till överklaganden

Fyra av tio bostadsbyggen i Malmö och Helsingborg blir försenade på grund av överklaganden. Förseningarna leder till extra kostnader för byggherrarna. Därför vill nu branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, begränsa rätten att överklaga detaljplaner.

– Som det är nu kan man överklaga till kommunen och länsstyrelsen och sedan kan man gå till regeringen och i det sista ledet skulle man behöva införa en begränsning. Det borde räcka med två instanser, säger Bo Adling, chef för Sveriges Byggindustrier i Helsingborg.

Det tar alltså för lång tid menar man på Sveriges byggindustrier, och förseningar i detaljplansärende kan göra att byggherrarna inte vågar satsa på nybyggen.

Dessutom menar man att många överklaganden görs i onödan eftersom det bara är tio procent av alla överklagande som leder till att byggplanerna ändras.

– Det är en demokratisk rättighet att kunna överklaga men många människor känner inte till vad de kan överklaga utan tror att de kan överklaga på väldigt subjektiva värderingar, säger Bo Adling.

Men det är inte bara att det tar tid som man tycker är ett problem. Byggherrarna i Helsingborg känner sig dessutom diskriminerade jämfört med sina kollegor i Malmö, för enligt en studie som Stefan Olander, doktorand på Lunds tekniska högskola, gjort så tar länsstyrelsens hantering av en överkalagad detaljplan från Helsingborg mellan tre till sex månader längre tid än en från Malmö.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Utifrån planakterna och det officiella material som jag har gått igenom kan man inte se några större skillnader. Det kanske mer är en fråga för de inblandade kommunerna och länsstyrelsen att se över, säger Stefan Olander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".