Lurades till Sverige för att stjäla

På onsdagen inleds rättegången i Malmö mot två polska och en svensk medborgare som är misstänkta för stöld i en butik. Polisen misstänker att de två polska männen, liksom flera andra polacker, har lurats till Sverige för att stjäla.

Det hela började i en Nettoaffär i Malmö den 7 mars. En väktare i affären såg då tre män som han tyckte betedde sig konstigt. En av männen gick och pekade på vissa varor som de andra lade ner i en väska.

Greps av väktare
När männen så lämnade butiken med över hundra deodoranter i väskan, så grep väktaren två av männen och kallade på polis, men den tredje mannen – han som pekat på varorna – hann försvinna. 

Fanns på bild
När man sedan tittade på övervakningskamerorna så såg man att det här inte var första gången männen hade stulit i butiken, utan även tidigare hade de plockat på sig hundratals deodorantflaskor.

Med hjälp av kameran lyckades man också identifiera mannen som pekat ut varorna och även han, en 20-årig svensk medborgare med ursprung i Polen, kunde då gripas.

Tvingades till stöld
I förhör med polisen berättade de båda polska männen, 21 och 44 år gamla, att de träffat män i Polen som lovat dem enklare arbeten i Sverige. Men när de väl kom till Malmö i februari så sa männen att det inte fanns några jobb, och istället tvingades de att stjäla saker för att männen skulle betala deras hemresa. Några pengar för sitt stöldgods fick de emellertid aldrig, och i mars greps de alltså av polisen.

Den 20-årige mannen som pekas ut som den som beordrat männen att stjäla nekar till alla misstankar om brott.

Stort mörkertal
Polisen misstänker att de tre som nu åtalas bara är toppen på ett isberg. Både polisen och den polske generalkonsuln Gerard Pokruzinski säger att det är vanligt att fattiga människor från östra Polen lockas till Sverige, där de tror de ska få jobb, men när de kommer hit tvingas de istället att stjäla. När polackerna så grips av polisen vågar de inte peka ut organisatörerna bakom stöldraiderna, som därmed går fria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".