Barnakuten i Lund diskuterar åldersgräns

Barnakuten vid universitetssjukhuset i Lund klarar inte av att ta hand om alla sjuka barn som kommer dit. Därför försöker man få fler föräldrar att istället vända sig till vårdcentralerna. Det kan också bli aktuellt att införa en åldersgräns.

Barn under 6 månader skall tas om hand på barnakuten, till exempel när de drabbas av RS-virus, säger verksamhetschefen Charlotta Schaedel.

Hänvisas till vårdcentraler
Men för att väntrummet inte skall bli överfullt i infektionstider måste något göras. Därför försöker barnakuten nu få även föräldrar till barn under ett år att söka vård på annat håll. Man överväger också att införa en åldersgräns.

– Vi håller på att diskutera åldersgräns. Det finns banala saker som även drabbar barn under ett år som kan hanteras alldeles utmärkt på en vårdcentral. Detta gör vi för att skapa en riktig vård nivå och hög patientsäkerhet för de som är svårt sjuka, säger Charlotta Schaedel, verksamhetschef för barnkliniken i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".