Byggnads anmäls för förtal i annonser

Svenska Byggnadsarbetareförbundet anmäls till Justitiekanslern för att i en annonskampanj ha använt uttrycket "hallickverksamhet" om svenska företag som hjälper mindre utländska byggföretag att etablera sig på den svenska marknaden.
Bolaget Byggbemanning i Viken anser att fackförbundets annonsering är förtal. - Hallickverksamhet är olaglig i Sverige. Våra entreprenörer som kommer från utlandet skulle då kallas för "horor", de svenska beställarna som vill ha deras tjänster skulle vara "torskar" och vi "hallickarna". Det är ett orimligt sätt att se på den här verksamheten, säger Lars Vikingsson på företaget. Bolaget Byggbemanning hjälper företagare från de forna östländerna, som vill in på den svenska marknaden, med myndighetskontakter: att få f-skattsedel, betala moms och fakturera. De som anlitar de utländska byggfirmorna betalar ett pris som ligger långt under vad en svensk byggfirma tar ut, och de utländska byggnadsarbetarna tjänar i sin tur mycket bättre i Sverige än i sina hemländer. Men svenska byggentreprenörer och svenska byggnadsarbetare anser att de missgynnas när utländska företagare kommer till Sverige och konkurrerar om jobben. Svenska Byggnadsarbetareförbundets ordförande Hans Tilly är håller med om att uttrycket "hallickverksamhet" är starkt. - När man vill lyfta frågor och går ut i sådana här annonser får man spetsa till formuleringarna lite för att få uppmärksamhet, säger han till P4 Radio Malmöhus. Byggnads ifrågasätter utländska byggnadsarbetares möjlighet att få f-skattsedel under tre månaders tid och vill fästa allmänhetens uppmärksamhet på detta system.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".