Förlust för Helsingborgs räddningstjänst

Budgeten för räddningstjänsten i Helsingborg går med minus och får man inte mer pengar från kommunstyrelsen är förslaget att stänga brandstationen i Bårslöv och dra ner på personalen.

Räddningsnämnden i Helsingborg hade redan i fjol ett underskott på 3,5 miljoner kronor. Vad som orsakat det underskottet har ingen riktigt helt kunna förklara, men nu har räddningsnämndens socialdemokratiske ordförande Kjell-Åke Månsson hittat en del av förklaringen till räddningstjänstens förlust:
– Jag har jämfört lönekostnader mellan 2004 och 2005 och sett att det är kraftiga överdrag.

Lönehöjningarna inom räddningstjänsten är ojämnt fördelade. Många har fått små ökningar men flera har fått rejäla påslag. De här höjningarna gör att räddningstjänsten kommer att gå med två till tre miljoner i förlust det här året.

Kjell-Åke Månsson säger att lönehöjningarna skett helt utan nämndens vetskap och han menar att det ytterst är brandchefen som har ansvaret för att det nu fattas pengar i räddningstjänsten. Nu kommer nämnden att begära extra anslag från kommunstyrelsen och får man inte så blir konsekvenserna allvarliga säger Kjell-Åke Månsson:
– Förslaget är att vi stänger Bårslöv. Samtidigt minskar vi styrkorna och måste säga upp fem brandmän och minskar beredskapen på deltidskårerna.

Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".