Många invandrarflickor söker stöd hos socialen

Femtio skånska flickor med invandrarbakgrund sökte förra året hjälp hos socialtjänsten efter hot om våld inom den egna familjen, visar den karläggning som länsstyrelsen i Skåne gjort på uppdrag av regeringen.
Enligt utredaren Gunlög Stenfelt, socialchef i Landskrona, är mörkertalet stort: det kan handla om minst 250 utsatta flickor och de kommer från familjer som har många gemensamma nämnare. - Det är familjer som lever mycket segregerat och har mycket liten kontakt med det svenska samhället. - Man förstår sig inte på det och kanske sluter man sig då och blir ännu mer strikt i sitt gamla mönster för att skydda sig från ett samhälle som man tycker verkar hotfullt, säger Gunlög Stenfelt till P4 Radio Malmöhus. - Kanske tycker man det verkar hotande för barnens uppväxt. För att förändra flickornas situation måste alla som kommer i kontakt med dem ute i kommunerna samarbeta och man bör börja i skolan, säger Gunlög Stenfelt. - I dag har det blivit mer och mer möjligt för föräldrar att besluta att deras döttrar inte får vara med i sex- och samlevnadsundervisningen, på gymnastiken och på lägervistelser men där måste vi säga ifrån. - Eftersom det tydligen är nyttigt för andra elever, måste också de här flickorna få den rätten, säger Gunlög Stenfelt. - På de här områdena kan man inte ha kulturrespekt, utan de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen som vi undertecknat och lagstiftningen som vi fattat måste vara överordnad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista