Golfklubbar erbjuds utländsk arbetskraft

Flera skånska och andra svenska golfklubbar erbjuds nu att hyra billig utländsk arbetskraft. Det har fått fackförbundet Kommunal att oroa sig för sina medlemmar som arbetar för klubbarna.

– Problemet i slutänden blir en lönedumpning. Klubbarna och bolagen som bedriver golfverksamhet kommer undan med en lägre kostnad, säger ombudsmannen Håkan Lundstedt på Kommunal.

Hur mycket pengar polackerna får, för det rör sig främst om polacker som hyrs ut för att klippa fairways och sköta annat underhåll på golfklubbarna, vet inte Håkan Lundstedt. Men de är oftast betydligt mindre än vad svenskar med kollektivavtal är. Firmorna som erbjuder tjänsterna är registrerade i utomlands och svåra att kontrollera.

Gunnar Håkansson är ansvarig för Banservice på Svenska Golfförbundet och han känner till fenomenet:
– Klubbarna tittar på sina kostnader och ser att lönekostnaderna är den största kostnaden och då är det naturligt att det kommer i blickfånget.

Men om företeelsen med inhyrd, tillfällig arbetskraft växer kan Kommunal tänka sig att agera.
– Är det så att det strider mot några regelverk kommer vi naturligtvis ta till de åtgärder vi kan, säger Håkan Lundstedt.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".