Säkrare skolskjutsar med sändare

I Eslövs kommun ska 29 skolbarn få testa ett nytt varningssystem vid busshållplatserna.Varje elev får en liten radiosändare som får en lampa att blinka vid hållplatsen så fort något av barnen närmar sig.

Förhoppningarna är att hastigheten ska sänkas och att fordonsförarnas uppmärksamhet riktas mot barnen.

Henrik Ingvarsson är produktutvecklare på det företag som tagit fram systemet.

– Systemet aktiveras av en liten sändare som ligger i skolbarnets ryggsäck, eller i jackfickan. Så när man kommer på ett avstånd av tio till tjugo meter så aktiveras det här systemet, säger produktutvecklare Henrik Ingvarsson.  

Testprojektet börjar idag och sträcker sig fram till september, då det ska utvärderas. Två av Eslövs kommuns hållplatser för skolskjutsar får testa systemet, dels vid Östra Asmundtorp, en nittiosträcka på Väg 17, och dels i byn Högseröd, på en sjuttiosträcka. 29 barn får radiosändare att bära.

Testresultat har visat att man genom blinkande lampor kan få ner snitthastigheten med så mycket som 20 kilometer i timmen på en väg med hastighetsbegränsning 90 kilometer i timmen. Det behövs verkligen på de sträckor där systemet ska testas, enligt skolskjutssamordnaren i Eslövs kommun Pernilla Karlsson.   

– Snitthastigheten på denna väg är 85 kilometer i timmen, och så är det konstant, oavsett om skolbussen står här eller inte. Om det här visar sig fungera hoppas vi kunna sätta upp blinkande ljus på ett antal hållplatser, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".