Risk att kränkningslag missbrukas

Från och med den 1 april införs en ny lag som förbjuder kränkande behandling i skolan. Men inom skolan finns en oro att den nya lagen kan missbrukas.

Nu är det inte längre eleven som måste bevisa att han eller hon har blivit kränkt. Nu måste istället skolan och kommunen visa vilka åtgärder man satt in för att motverka mobbningen.

– Det är mycket som kallas för mobbning och kränkning idag, även om det inte kan betecknas som det. Det är de riktiga, verkliga mobbningsfallen som vi vill komma åt. Man kan inte bara stämma kommuner och sätta igång processer om det inte är allvarligt, säger Margerete Knutsson, rektor på Magnarps skola utanför Ängelholm.

Den nya lagen innebär att man har vänt på bevisbördan och att det är kommunerna som måste kunna bevisa att de gjort allt för att förhindra mobbning eller kränkning för att inte fällas om de blir anmälda.

De verksamheter som omfattas av lagen är förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Margerete Knutsson tror att lagen kan hjälpa vissa elever men att det finns fortfarande problem som lagen kanske inte kommer åt.

– Jag tänker på kränkningar över internet som många gånger sker utanför skolans värld. Det är svårt för oss i skolan att hindra det men ändå får vi problemet dagen efter i skolan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".