Likabehandlingsplaner saknas

Från och med den 1 april infördes en ny lag om förbud mot kränkande behandling i skolan. Enligt lagen är kommunerna och skolan skyldiga att upprätta likabehandlingsplaner men många skånska kommuner har inte hunnit med. En av dem är Östra Göinge kommun.

– Det finns en tendens att besluten om den här typen av lagar kommer rätt sent i förhållande till när de skall träda ikraft, säger Bertil Engkvist förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Östra Göinge kommun.

Alla arbetar på förslag
Skolverket har inte satt något datum när den nya planen måste vara färdig. Vi har ringt till ett tiotal kommuner i Skåne och samtliga arbetar med den nya likabehandlingsplanen.

Färdiga till höstterminen
I exempelvis Östra Göinge, Hässleholm och Båstad siktar man på att vara färdig med arbetet när höstterminen börjar medan man i Kristianstad hoppas på att vara färdiga innan april nästa år.

Behöver bara justeras
Kommunerna har nedtecknade planer för att exempelvis förhindra mobbning och främja jämställdhet. De behöver i de flesta fall bara omarbetas lite för kunna kallas likabehandlingsplaner och därmed passa den nya lagen.

– Vi har ett antal handlingsplaner inom det här området och nu får vi arbeta för att sammanställa dem till en likabehandlingsplan, säger förvaltningschef Bertil Engkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".