Ny prioritering ger polisen mer att göra

Butiksstölder och trafikolyckor är ärenden som Skånepolisen nu måste prioritera högre än tidigare. Det är en konsekvens av att rikspolisstyrelsen har infört ett nationellt bedömningssystem för hur olika brott skall prioriteras.

När polisen får in ett ärende graderas det på en skala 1-4, utifrån hur snabbt polisen måste ingripa. En etta betyder högsta prioritering och omedelbart ingripande medan en fyra inte kräver något ingripande alls.

Olika system förr
Tidigare har polismyndigheterna haft olika prioriteringssystem men vid årsskiftet infördes ett nationellt bedömningssystem där alla brott skall bedömas lika över hela landet.

Kräver nya metoder
I Skånes fall innebär det bland annat att butiksstölder nu får högsta prioritering och i Malmö, där butiksstölder är vanliga, kräver det att polisen använder sig av nya metoder.

– Vi försöker hantera de runt åtta butiksstölder som sker varje dag i Malmö via snattofon. Det är ett enkelt sätt att hantera snatterier, där man förhör över telefon, vilket gör förundersökningen enklare, säger Mats Cronhag, biträdande chef på Skånepolisens kommunikationscentral.

Fler ärenden
Med det nya systemet klassas idag runt 1,5 procent av ärendena som högprioriterade. Det är tre gånger fler än före det nationella systemet infördes.

– Det är väl framför allt trafikskadorna med personskador där man beställer ambulans som tidigare prioriterades som en tvåa som idag ges högsta prioritet som står för den förändringen, säger Mats Cronhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".