Kritik mot utbildning utan jobbutsikter

Högskoleverket riktar skarp kritik mot skånska universitet och högskolor för att de erbjuder utbildningar som inte motsvarar arbetsmarknadens efterfrågan.

Ett annat problem är att de inte heller informerar studenterna om chanserna till jobb efter studierna. Systemet är gjort för att studenterna själva ska ta reda på hur arbetsmarknaden ser ut.

– Man tänker att studenterna är aktiva och skaffar information om vilken utbildning man vill ha. Men det är klart att informationen måste finnas tillgänglig först, säger Tarmo Haavisto, chef för studerandeenheten på Lunds universitet.

Högskolan i Kristianstad, Malmö högskola och Lunds universitet är de lärosäten i Skåne som får kritik av Högskoleverket. Verket menar att det är deras uppgift att ta reda på vilka utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden och sen anpassa lärosätena efter detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".