Grupp för anhöriga till dataspelsberoende

Den första anhöriggruppen till dataspelsberoende har startats i Trelleborg. Initiativtagare är två mammor med barn som lägger en mycket stor del av sin vakna tid på dataspel, vilket går ut över skola, kompisar och andra fritidssysselsättningar.

– Jag behövde tröst av andra som var i min situation och inte heller hade någon att prata med, säger en av mammorna, som vill vara anonym. Det kan vara fruktansvärt att stå ensam med den problematiken som det är.

Hur stark är driften att spela?

Det är det enda som existerar. Det finns inget annat i livet än spel. Familj, vänner, skola – det är inte något värt i hans värld, berättar mamman.

Leif Pettersson sitter med i styrelsen för Spelberoendes förening både i Malmö och på riksplanet. Tidigare har föreningen bara sysslat med spel om pengar, men de får alltfler samtal om framför allt unga pojkar som spelar dataspel stora delar av dygnet.

– När rektorer från skolan ringer så handlar det om mycket frånvaro, eller så är eleven där men ändå frånvarande på grund av för lite sömn, säger Leif Pettersson. Föräldrar som ringer berättar om samma sak – svårt att få iväg dem på morgonen och frånvarande rent socialt i hemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".