Säkrare blodbyten med skånsk upptäckt

Det största problemet med blodtransfusioner kan vara löst inom några år. Docent Martin Olsson vid Blodcentralen i Skåne har tillsammans med ett amerikanskt forskarlag hittat ett enzym som kan omvandla alla blodgrupper till en och samma.

– På ett vis har man vetat vad man behöver men de här enzymerna som vi har hittat nu tillhör helt nya, tidigare helt okända enzymfamiljer, säger Martin Olsson vid Blodcentralen i Skåne.

Det finns flera skäl till varför man vill omvandla blod från en blodgrupp till en annan, ett är rent logistisk, att det ska bli enklare att få fram blod snabbt där det behövs, utan långa transporter. Men ännu viktigare är det att se till att ingen blir sjuk på grund av en felaktig blodtransfusion.

– Får man fel grupp kan man till exempel få allvarliga njurskador och i värsta fall dör man i sviterna efter det. Det är ett allvarligt problem som man slipper med den här behandlingen, säger Martin Olsson.

Men det är lång väg kvar innan sjukvården kommer att kunna använda den nya metoden på riktigt. Då är det tänkbart att man omvandlar allt blod till en och samma blodgrupp för att vara på den säkra sidan.

– Drömmen vore att ha tillgång till ett universellt blod så att hela blodlagret vore blodgrupp noll, säger Martin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".