Malmöbrott minskar med nytt arbetssätt

Malmöpolisen har lyckats i sitt nya arbetssätt och rapporterar nu att antalet brott har minskat i nästan alla brottskategorier.

– Polisen försöker bli mer effektiv i syfte att komma närmare själva brottshändelsen. Vi vill utreda brottet när det har hänt. Stefan Cintheus, chef på kriminalsektionen i Malmö.

Utredning närmare brottet
Det nya arbetssättet innehåller flera moment. Förutom att omfördela resurserna arbetar man nu efter en ny underrättelsemodell. Ledningen tar större ansvar och ger specificerade uppdrag till den som är bäst lämpad att utföra det. Man flyttar utredningen närmare brottet.

– Till exempel vid ett stöldbrott här i Malmö city med fem-sex vittnen, en-två målsäganden, dessa kan vi höra kvalificerat när brottet har hänt vilket gör att vittnesuppgifterna blir aktuella och att vi lättare kan ringa in gärningsmannen och få framgång i ärendet, säger Stefan Cintheus.

Provat vid krogkontroller
Ett 40-tal krogkontroller har hittills genomförts med det nya arbetssättet. Här handlar det om att bygga relationer med de som arbetar på krogarna och att omhänderta alltför berusade kroggäster. Det är ett av de områden som gett resultat. Våldet i city, där de flesta krogarna finns har gått ner. Dessutom räknar man färre misshandelsfall och våldtäkter utomhus, färre personrån, färre ungdomsbrott och färre gatuvåldsbrott.

– Jämför man januari-mars förra året med i år har antalet ärenden minskat från 13 500 till 11 900 ärenden i år, berättar Stefan Cintheus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".