Högutbildade invandrare får hjälp ut i arbete

Högutbildade invandrare i Lund har genom ett mångfaldsprojekt på Arbetsförmedlingen fått lättare att komma in på arbetsmarknaden.
Ett femtiotal invandrare med universitetsutbildning från ett annat land har deltagit i projektet, berättar arbetsförmedlaren Stig Christensen. Han tror att bristen på informella kontakter i samhället är ett av skälen till att den här gruppen har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. - Personer med invandrarbakgrund är hänvisade till att söka arbete genom annonser i dagstidningar och Platsjournalen och på internet. Men många arbeten utannonseras aldrig utan går via informella kontakter och det saknar den här gruppen. Därför har de ofta sökt hundratals arbeten och inte ens blivit kallade till intervju, säger Stig Christensen på arbetsförmedlingen i Lund. De som deltar i projektet får först en praktikplats, där de har möjlighet att visa en arbetsgivare att deras kunskaper är gångbara även i Sverige. Efter sex månader övergår praktiken i en vanlig anställning med stöd från arbetsförmedlingen, som ska pågå ytterligare ett halvår. Sedan åtar sig företaget att bevaka om det finns möjlighet att förlänga den anställningen, eller om det finns andra jobb på företaget som skulle kunna vara lämpliga. De flesta som deltar i projektet har inte kommit så långt ännu, så det är svårt att veta hur många som verkligen kommer att få jobb berättar Stig Christensen. Men flera av deltagarna har blivit anställda redan innan praktikperioden varit slut, säger han. En stor del av projektet har varit att få företag att ställa upp och ta emot praktikanter. - Det har varit lättare att arbeta med små och medelstora företag och med offentliga arbetsgivare där det finns ett politiskt beslut i botten att man skall öka mångfalden och antalet anställda med utländsk bakgrund. Bland de storföretag som jag har jobbat med har vi inte riktigt fått det gensvar som jag hade förväntat mig, säger Stig Christensen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".