Foto: Tor Danielsson

Hemvärnet letar döda fåglar

Hemvärnet fortsätter under onsdagen att leta efter döda fåglar på stränderna i Åhus. Under tisdagen hittades ett tiotal fåglar och en del av dem ska skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA i Uppsala för analys. 

På tisdagen kom beskedet om att den aggressiva fågelinfluensan hade kommit till Skåne. En bergand som hittades död på Täppetstranden i Åhus visade sig bära på H5-viruset. Jordbruksverket har infört ett skyddsområde runt fyndplatsen. Det sträcker sig i en cirkel på tre kilometer runt stranden vid Täppet, och det är där som hemvärnet samlar in döda fåglar.

Dessutom har man infört ett övervakningsområde i en cirkel med en radie på tio kilometer från fyndplatsen. Inom det området råder det förbud mot att transportera fåglar, och alla som äger fåglar, även om det bara är några höns som hobby, måste anmäla det till Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".