Skåne är ett våldsamt län

Bilden av Skåne som ett mer våldsamt län än övriga landet bekräftas av statistik som Brottsförebyggande rådet presenterar idag.

Antalet anmälda fall av misshandel och personrån ökade i Skåne betydligt mer under förra året än i resten av Sverige.

Alltfler i Skåne som misshandlades och utsattes för personrån förra året. Ökningen i Skåne var mycket större än resten av landet.

9 932 fall av misshandel anmäldes förra året till Skånepolisen. Det är en ökning med 13 procent jämfört med 2004. I hela landet ökar också misshandelsfallen, men bara med åtta procent.  Anmärkningsvärt är att Skåne ligger mycket högre än de andra båda storstadslänen Stockholms och Västra Götalands län, som följer den genomsnittliga ökningen i landet på åtta procent.

Skåne stod också för den största ökningen av personrån förra året med1410 anmälningar. Det är hela 33 procent fler än 2004, resten av landet hade bara en ökning på nio procent.

Däremot visar årets första kvartalsrapport en liten ljusning vad gäller personrånen som minskar med 15 procent jämfört förra årets första tre månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".