Ystadsluften skall mätas

Sedan igår, onsdag, mäts luftkvaliteten i Ystad. Kommunen har satt upp provtagare på fem olika platser i staden för att mäta halterna av kvävedioxid och svaveldioxid.

– Jag tror inte att vi kommer hitta något alarmerande, att vi går över miljökvalitetsnormen, säger Carl-Johan Bernelid, miljöchef i Ystads kommun.

Det är några år sedan man mätte luftkvaliteten i Ystad, senast var 1999 och då låg luften i Ystad klart under gränsvärdena.

– På somrarna kunde vi ha mer marknära ozon, säger Carl-Johan Bernelid.

Nu har provtagare satts upp på Norra promenaden, Stortorget, Backaskolan, Regementsområdet och i Östra Förstaden. De mäter kväve- och svaveldioxid. Efter påsk ska man också mäta partiklar.

Resultaten kan kanske användas i diskussionen om hur mycket färjorna smutsar ner luften. Den debatten fart förra sommaren.

– Det handlar framför allt om Villum Clausen som fått mest klagomål på sig, säger Carl-Johan Bernelid.

Mätningarna skall pågå under två månader och det är inte omöjligt att mätningarna fortsätter även efter det.

– På sikt blir det nog så. Vi har sagt och jag har även fått de signalerna från politikerna att vi eftersträvar permanenta mätningar, säger Carl-Johan Bernerlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".