Alla nötdjur ska BSE-testas

Från och med mitten på juni ska alla svenska nötdjur testas för galna ko-sjukan. Det har EU-kommissionen beslutat efter att det första fallet av galna kosjukan, eller BSE, påträffats i Sverige.

Lantmännens analysföretag, Lantmännen-Analycen förbereder sig nu för att kunna testa samtliga kor i Sverige.

- På slakterierna så kommer vi att vid slakten ta ett prov på hjärnstammen. Det går sedan med transport till laboratoriet, säger Charlotte Engdahl Axelsson, ansvarig chef.

Tidigare har Sverige varit det enda land inom EU som inte har behövt BSE-testa alla kor avsedda för konsumtion. Men sedan man i början på mars upptäckte den första BSE-smittade kon i Sverige har EU-kommissionen beslutat att häva Sveriges undantag och nu ska alla kor som är över 30 månader BSE-testa. Detta innebär 180 000 kor per år, tidigare har bara 10 000 kor per år testats.

För slakterierna kommer det att krävas en omställning av produktionen för att klara av att testa alla djur.

- Det kommer att bli lite mer omständligt eftersom det tar tid att få analyssvaret. Vi måste då ha kapacitet att lagra och kyla slaktkropparna, säger Hampe Mobärg, informationsdirektör på Swedish Meats.

Och slakteriernas omställning och de tester som ska göras kommer att kosta och det måste någon stå för.

- Det blir konsumenterna i slutändan som får betala, säger Charlotte Engdahl Axelsson, chef för Lantmännen Analycen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".