Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler ungdomar ordineras antidepressiva läkemedel

Utskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och ungdomar har ökat kraftigt i många skånska kommuner. Störst är ökningen i Hörby, Lund och där utskrivningen är ungefär dubbelt så stor som riksgenomsnittet.
- Depressioner hos tonåringar har tidigare varit, vad vi bedömer underbehandlade och många tonåringar har inte sökt hjälp för sina depressioner. En möjlig förklaring är att det är fler tonåringar som har sökt hjälp. Belastningen på barn- och ungdomspsykiatriska klinikerna har ökat väldigt de senaste åren, säger Lars Nevander är överläkare på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Lund: I mitten av 1990-talet sexdubblades utskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och ungdomar i landet. I Skåne där många kommuner skriver ut dubbelt så många recept jämfört med riksgenomsnittet vet man inte hur stor del antidepressiva läkemedel som skrivs ut av läkare med psykiatrisk specialistkompetens. På många orter är det även svårt att få en tid på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen. I Lund får man vänta uppemot ett år för att komma till behandling. För att kunna täcka behovet tror Lars Nevander att även läkare utan specialkompetens måste kunna få skriva ut antidepressiva läkemedel. - Det måste ändå vara en noggrann analys och kartläggning så kombinationen av samtal, stöd antidepressiva medel måste finnas, säger Lars Nevander. Han tror att överförskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och ungdomar beror dels på resursbrist och dels att det finns en ökad medvetenhet att antidepressiva läkemedel hjälper bra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".