Krisplan i Köpenhamn inför ordförandeskapet

I Köpenhamn har en krisplan tagits fram för hur äldre skall kunna evakueras om bråk uppstår under det danska ordförandeskapet i EU.
Danmark tar över ordförandeskapet om precis en vecka och även om det var lugnt på gatorna vid toppmötet i Sevilla i Spanien i helgen så förbereder Köpenhamn sig på det värsta. Om det blir oroligt på gatorna under de stora EU-mötena i höst fruktar Köpenhamns och Frederiksbergs kommuner att det kan bli svårt för hemtjänsten att nå ut till alla äldre med nödvändig mat, medicin och vård. Avspärrningar, demonstrationer och tårgas kan göre det omöjligt att ta sig runt i stan. Därför har en krisplan utarbetats där 20 vårdhem ska stå klara att ta emot upp till ett tusen äldre. De äldre ska evakueras ur sina vanliga bostäder och istället bo i träningslokaler och dagcenter, om planen måste sättas i verket. Räddningstjänsten i Köpenhamn har också gjort upp med brandkåren i Malmö om att 25 man från Sverige snabbt ska ta sig över bron sidan vid ett eventuellt terrorangrepp med kemiska eller biologiska vapen. Svenska så kallade kemdykare ska kunna sättas in i Köpenhamn på fyrtiofem minuter. För att kontrollera att det är möjligt att evakuera gamla och sjuka människor vill Köpenhamns hälsoborgmästare hålla en övning där gamla bärs ut ur sina lägenheter och transporteras till krisinkvarteringen. Men organisationen Ældre Sagen som arbetar för bättre villkor för gamla i Danmark vill hellre ha en övning med statister, annars är risken att man bara gör de gamla rädda och nervösa, säger Mogens Taarup som är ordförande i organisationen Ældre Sagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista