Dålig arbetsmiljö inom psykvården i Malmö kvarstår

Arbetsmiljöinspektionen kräver krafttag för att de anställda inom psykiatrin i Malmö ska må bättre. I flera år har arbetsgivaren Region Skåne struntat i att åtgärda arbetsmiljöproblemen.
Arbetsmiljöverkets senaste inspektion visade att bristerna i arbetsmiljön i psykiatrin i Malmö kvarstår. De anställda upplever hot- och våldssituationer, känner oro för att göra felbedömningar, måste ofta jobba jour och anser inte att de hinner återhämta sig. Den stora arbetsbelastningen har också gjort många sjuka. Arbetsmiljön inom psykiatrin i Malmö har varit ett ärende hos arbetsmiljöinspektionen sedan 1998 och problemet är många patienter och för lite personal. Arbetsmiljöinspektionen överväger nu att kräva att alla anställda i psykiatrin ska ha ett enskilt samtal om arbetssituationen med sin chef var femte vecka. Samtalen ska pågå tills arbetsbelastningen minskat. Dessutom ska anställda och patienter få tydlig information om vilka arbetsuppgifter som måste prioriteras bort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".