Arbetslösa malmöbor dög inte att plantera skog

Närmare 200 Malmöbor hörsammade i våras arbetsförmedlingens inbjudan till information om skogsarbete. Men arbetsförmedlingens överordnade organ länsarbetsnämnden ville inte betala för malmöbornas introduktion, och därmed måste skogsbolagen ändå anlita utländsk arbetskraft.
- En spekulation är att bolagen kanske inte var så intresserade av att anställa malmöbor. Man ville kanske hellre erbjuda personer från tredje land de här jobben, säger Bengt Frostmo, chef för Arbetsförmedlingen Kultur och Utland, till P4 Radio Malmöhus. Men skogsbolagen tyckte inte att de arbetslösa malmöborna dög att plantera träd, utan krävde att de skulle få en introduktionskurs betald av arbetsförmedlingen. Förmedlingens överordnade organ länsarbetsnämnden sa dock nej, med motiveringen att kompetensen visst fanns hos malmöborna. Följden blev att inga arbetslösa malmöbor anställdes av skogsbolagen, som därmed kunde hämta arbetskraft utomlands och från andra delar av landet. - Inför nästa års diskussioner ska vi ha den här frågan aktuell och jag hoppas att vi kan nå samstämmighet inför nästa års planteringssäsong, säger Bengt Frostmo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".