Akzo Nobel jobbade utan brandkår

Färgfabriken Akzo Nobel i Arlöv kallade inte in sin brandstyrka när personal på lagret skulle jobba över en lördag i mars. Brandstyrkan ska alltid vara på plats när brandfarliga ämnen hanteras, men så skedde inte.

Företagsledningen får nu kritik av facket för att de ansvariga cheferna inte straffas.
– Ett antal chefer är medvetna om detta och man försökte få hit en brandstyrka, men lyckades inte. Det är inget annat än rent slarv, säger Kalle Skarp är ordförande för IF Metall-klubben.

Det är mot bakgrund av den allvarliga branden i slutet av augusti förra året på Akzo Nobel som facken reagerar så hårt på att brandstyrkan inte kallades in.

– Nu var det bara en liten del av det som hanterades som var brandfarligt, därmed var risken liten, säger Mikael Json Lindhe som är informationsansvarig.

Företagets huvudskyddsombud Bosse Lindquist anser att arbetet inte borde ha utförts och säger till P4 Radio Malmöhus att han hade stoppat arbetet om han känt till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".