Nya ID-regler för inrikesflyget

Vid månadsskiftet införs nya krav på Id-kontroll vid inrikesflygningar. De nya reglerna innebär att flygbolagen måste försäkra sig om att det är samma person som checkat in bagage som senare stiger på planet.

– De passagerare som väljer att checka in ett bagage måste även visa en identitetshandling och det gör man när man lämnar ifrån sig sin väska vid bagageinlämningen, säger Andreas Karmlid, stationsledare för SAS på Sturups flygplats.

Samma regler för utrikes
Liknande regler infördes för utrikesavgångar i höstas och från och med den första maj gäller reglerna även på inrikesflygningar. Även Skånes två andra flygplatser Ängelholm och Kristianstad måste inrikespassagerare visa legitimation vid incheckningsdisken eller bagagerullbandet efter att man checkat in via automat.

Checka in själv
Från Sturup flyger Fly Me, SAS och Malmö Aviation inrikes, flyger man med SAS kan man checka in sitt bagage via särskilda incheckningsautomater och det går bra även med de nya reglerna.

– Då checkar de passagerarna in som vanligt i automaterna där de får ut en tagg som de märker upp sitt bagage med och lämnar sedan väskan vid en bagagedrop, där vi kommer stå bemannade och ta ID på de som lämnar sitt bagage, säger Andreas Karmlid.

Tar längre tid
Den utökade id-kontrollen gör att incheckningen tar något längre tid. De passagerare som reser biljettlöst och utan bagage, checkar även i fortsättningen in på egen hand kommer inte behöva visa id-kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".