Möte om vindkraft lockade få

Bara ett 20-tal personer kom när Vattenfall kallade till informationsmöte om den nya vindkraftsparken vid Lillgrund i Öresund.

En mötesdeltagare var orolig för den strålning som Vattenfalls kablar kan komma att ge ifrån sig.

– Kraftledningar skapar sjukdomar och problem, så det gäller att inte lägga dem i bebyggt område. Vi fick inget var på frågan, utan den skickades vidare, säger Lotta Kjellberg.

De mest högljudda protesterna mot vindkraftparken på Lillgrund har kommit från Vellinge kommun som på olika sätt har försökt stoppa bygget och det främst för att det kommer att förfula utsikten. 

Ola Björgel som bor nära havet, i Bunkeflostrand undrade också över detta.

– De svarade bra och visade bilder hur det kommer att se ut. Det blir låga decibel vid stranden, så det var lugnade besked, säger Ola Björgel.

Lillgrund vindkraftpark kommer att bestå av 48 vindmöllor och därigenom blir den Sveriges största vindkraftpark och den första havsbaserade. Avståndet till Lillgrund är ungefär sju kilometer från kusten. Efter fem år av protester och överklaganden togs för en dryg månad sedan det första spadtaget till vad som skall bli Sveriges största havsbaserade vindkraftspark, vid Lillgrund i Öresund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".