Oklara besked om mer stöd till hemlösa

Föreningen Frihamnen som driver Hemlösas hus i Helsingborg får inga klara besked från kommunen, om de kan få extra hjälp för att ta hand om alla nattgäster. Det finns idag bara tolv sängplatser, men det kommer över fyrtio gäster varje natt, sedan Hemlösas hus nattöppnade i vintras.

Föreningens ordförande Björn O Anderberg förhandlade i veckan med socialförvaltningen i Helsingborg.

– Vi blev inte helt överens, men vi har fått ett förslag, och nu gäller det att konkretisera det förslaget, säger han.

Enligt Björn O Anderberg kom det 25 personer första natten som Hemlösas hus höll nattöppet, och sedan har antalet bara ökat och ökat. Ibland kommer det nu så många som femtio personer.

– Det är ju tråkigt att det är så många som behöver det här stödet, men samtidigt är det en jättesuccé för man har skapat en mötesplats för det civila samhället att ta hand om dessa människor, säger han.

Hemlösas hus är nattöppet under en provperiod fram till augusti, men Björn O Anderberg har uppfattningen att man måste gå vidare, men att ansvaret ligger hos kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".