Malmöpolisen kräver lagändring

I Danmark har polisen rätt att avlyssna telefoner utan att först få tillstånd från domstol. Därför lyckas de snabbt spåra mobiltelefoner direkt efter ett personrån. Nu vill Malmöpolisen förändra svensk lag i samma riktning.

Personrånen har ökat i Malmö, och vid vartannat personrån stjäls mobiltelefonen. I Köpenhamn kan polisen minuterarna efter både avlyssna och spåra mobiltelefonen och därmed också rånaren. Så fungerar det inte i Malmö, men Stefan Sintéus, chef för Malmöpolisens kriminalsektion, har tagit intryck av Köpenhamnspolisen.

– Ja, absolut har vi gjort det. Köpenhamnspolisen kan mycket snabbt komma till en avslutning efter att någon blivit rånad på sin mobiltelefon, säger han.

I Sverige krävs det ett domstolsbeslut för att få avlyssna en telefon, och det krävs också att det misstänkta brottet kan ge ett straff på minst två års fängelse, vilket gör det lönlöst att söka tillstånd för avlyssning, när det gäller personrån.

I Köpenhamn måste polisen också gå till domstol för att få tillstånd men först i efterhand, inom 24 timmar. Nu tänker Malmöpolisen via Rikspolisstyrelsen försöka få till stånd en lagändring liknande den i Danmark, men det är kontroversiellt. Avlyssning hotar den personliga integriteten, hävdar många.

– Naturligtvis är det kontroversiellt. Personligen tycker jag att ett personrån är ett integritetskränkande brott, och det bör finnas möjligheter att nå framgång, säger Stefan Sintéus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".