Helsingborgarnas 50-tal blir film

Det har gått över 50 år men nu har 50-talets Helsingborg återuppstått som film. Det är helsingborgarnas egna filmer från den aktuella tiden som filmaren Christer Persson har sammanställt.

– Det är fantastiskt roligt, att ha samlat in filmer under nio år och nu se resultatet. Det är jättekul att så många helsingborgare är med på det här, säger Christer Persson, filmare som gjort filmen 50-talets Hälsingborg i samarbete med Helsingborgs museum.

50-talets Hälsingborg är en knappt två timmar lång film. Den bjuder på allt från kolonipyssel till öresundssimningar och så utställningen H55 som ju var den tidens stora händelse. Dessutom innehåller filmen gamla helsingborgsmiljöer, även om mycket har försvunnit är annat sig faktiskt ganska likt. Christer Persson har gått igenom 25-30 timmar film, han har tvättat och lagat, klippt och klistrat och valt ut godbitar.

– Jag känner att detta måste folk få se. Det är inte bara jag som skall titta på detta, säger han.

Filmen har premiär på Dunkers kulturhus på fredag klockan 17.00 och 19.15. Entrén är gratis men man måste hämta biljetter i tid. Filmen visas också 1 maj på H55 paviljongen klockan 15.00 och 17.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".