Krävde svar av politikerna

Politikerna i stadsdelen Fosie i Malmö blev under tisdagskvällen hårt ansatta när de för första gången mötte elever och föräldrar för att diskutera förslaget om en nedläggning av högstadiet på Hermodsdalsskolan.

Runt 300 personer kom för att kräva svar av politikerna.

Beslutet att lägga ner högstadiet i den invandrartäta stadsdelen Fosie kom mitt under påsklovet. Förutom skadegörelse, våld och det man kallar ghettokultur anges också de dåliga studieresultaten som skäl.

Istället ska eleverna spridas ut över andra skolor i Malmö. men förslaget har väckt massiv kritik. Och runt 300 personer hade tagit sig till Nydalateatern för att avkräva svar av politikerna.

En som var där var eleven Omarandre Mach som inte tycker att bilden som politikerna har av skolan stämmer.

- Om tjugo elever förstör - varför ska alla straffas kollektivt?

Men politikerna har fått en annan bild av Hermodsdalsskolan av skolverket. Socialdemokraten Christer Brandt som är stadsdelsfullmäktiges ordförande i Fosie säger att det gått nedåt för skolan under flera år med försämrade studieresultat. 

Under hela debatten sade politikerna att de var missnöjda med att de inte fått några signaler av lärare och annan personal på skolan om vart hän det barkade innan det var försent. Man sa också att man skulle ta till sig av elevernas och föräldrarnas åsikter innan man den 9 maj beslutar om skolans framtid.

Men flera föräldrar var efter mötet missnöjda med den information de fått av politikerna.

- De kunde inte svara på frågorna och skyllde på andra, sa Alziza Sakay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".