Tortyrskadade får hjälp att läka trauman i Malmö

Ett 50-tal personer med fysiska och psykiska skador av krig och tortyr deltar just nu i det s k Aretaprojektet i Malmö. Läkare och psykologer arbetar nära varandra med varje patient och varje patients familj och syftet är att får skadorna att läka så att personen kan fungera i samhället.
- Jag får hjälp direkt när jag ringer och inte mår bra, säger Haidar Sadi Sayadi, som ska bli svetsare, till P4 Radio Malmöhus. Många flyktingar som utsatts för tortyr eller har andra traumatiska upplevelser från krig har särskilt svårt att ta sig in i det svenska samhället. Mentala skador som inte bearbetats och fått chans att läka gör att integrationen stannar upp. Den skadade har svårt att fokusera på den nya tillvarons krav på språkutbildning, arbetssökande och kontakter med myndigheter och arbetsgivare. I Aretaprojektet sker ett tätt samarbete mellan läkare, psykologer, arbetsterapeuter och svensklärare. - Min yrkesroll är lite annorlunda här. Det händer att jag och läkaren tar emot patienten tillsammans, säger psykolog Aras Salih till P4 Radio Malmöhus. - Man måste jobba med hela människan, hela familjen, och med deras trauman, både där och då och här och nu, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista